Експерти от ГДНП обмениха опит със свои германски колеги

Снимка: Главна дирекция "Национална полиция"

Експерти от Главната дирекция „Национална полиция” обмениха опит на място със свои колеги от Германия за противодействието на взломни кражби. Посещението на българската делегация бе последното от дейностите, предвидени по Програмата за сътрудничество за 2017 г. между МВР на България и МВР и спорта на Райнланд-Пфалц, Федерална Република Германия. От българска страна в делегацията бяха комисар Илко Илиев, началник отдел „Криминална полиция“, главен инспектор Живко Костурков, началник сектор „Престъпления срещу собствеността“ и главен експерт Цецка Желязкова, сектор „Международно сътрудничество и международни проекти” в ГДНП.

Българската делегация се запозна със структурата на полицията на провинция Райнланд-Пфалц и на Полицейския президиум в гр. Кобленц. Специално внимание бе отделено на работата на звеното, което се занимава с престъпни банди (Bandenkriminalitaet), основен домакин при посещението. Създадено през 2015 г., звеното има за цел разследване на престъпления с извършители - пътуващи групи, които в контакт с местни, извършват престъпления срещу собствеността и най-вече взломни кражби.

Представена беше работата и на Комисариат Криминалистическа техника (Kommissariat 17), който извършва обработва предимно тежки местопроизшествията. Специално за българката делегация бе направена презентация на 3D-сканиране на местопроизшествие. Посредством криминалистическа техника се възпроизвеждат мащабни и детайлни снимки на местопроизшествия, съдържащи необходимите елементи за възприемане на фактическата обстановка – разстояния, оставени следи, разположение на конкретни предмети и др. Може да се отбележи, че заснемането с такава техника се уважава в съда, еквивалентно на фактически извършен оглед на местопроизшествие.

На българската делегация беше направена презентация на структурно звено, занимаващо се само с превенция на престъпността. В него работят 17 служители. Те се занимават с превенция на измами, на насилие в училищата, на сексуални престъпления, на взломни кражби, джебчийски кражби, наркотици, фалшификации и др.

Интересен елемент в тяхната дейност е посещението на полицейски служители в частни домове на граждани, пожелали консултация за охранителни мерки за защита на техните имоти. Полицейският служител на място извършва охранително обследване на частния имот, като прави препоръки за укрепване на врати и прозорци, поставяне на сигнално-охранителна техника и др. От началото на 2017 г. на територията на президиум Кобленц са извършени 1340 консултации. Друг аспект в работата на структурното звено е участие в различни панаири и изложения.

Освен това българската делегация се запозна и с работата на Водната полиция, това е звено, подобно на българската Пътна полиция, но работещо по реките на провинцията. Служителите му контролират движението на плавателните съдове, правят проверки на водачите им, но и на товарите. Освен това полицията в провинцията разполага с Вертолетна ескадрила, която разполага с два хеликоптера, които изпълняват задачи по патрулиране, издирване на лица и обекти, заснемане на големи местопроизшествия, наблюдение спрямо обекти и др.

Домакините представиха на българските си гости и звеното, занимаващо се с отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. То провежда основно разследвания спрямо имуществото на лица, установени като престъпници, а след това внася в съда искане за отнемането му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK