Експерти от Басейнова дирекция провериха автомивка в Хвостяне, не помнят работи ли й водоструйката

Снимка: Infomreja.bg, архив

Като пилета в кълчища се оплетоха пред Районния съд в Гоце Делчев шофьор и служителка на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ по време на обжалвано наказателно постановление, с което институцията преди месеци след проверка наложила имуществена санкция от 2 000 лева на ЕТ „Неждет Бакалов-Мустафа Бакалов” – собственик на автомивка в гърменското село Хвостяне. 

На база противоречиви твърдения от страна на актосъставителите както в документа им, така и при направите очни ставки и свидетелски показания заради липсващи страници от съставения констативен протокол и много други съществени пропуски, съдът отмени обжалваното от собствениците на автомивката наказателното постановление от 25.02.2016 г. на шефа на Басейнова дирекция и наложената имуществена санкция за извършено нарушение по чл. 44, ал. 1 от Закона за водите и на основание чл. 200, ал. 1, т. 2 от същия закон.

Решението на съда подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд - Благоевград.

В случая се касае за съществени нарушения на процесуалните правила и не следва да се обсъждат доводите по същество на спора, тъй като въпросите има ли извършено нарушение, кой е неговият автор и има ли той вина можат да бъдат разгледани само при законосъобразно протекъл процес на административно наказание, но не и когато самото производство е водено и завършено порочно.

Това са констатациите на магистратите по въпросното дело, в което не са могли да се приемат твърденията и оправданията и на двете страни по казуса. Остават и съмненията за порочни практики на институции и собственици на нередовен бизнес, на каквито българската общественост отдавна е свидетел и потърпевш данъкоплатец почти ежедневно.

В обжалваното и вече отменено наказателно постановление на директора на Басейнова дирекция стана въпрос за извършена проверка на 2 декември 2015 г. на автомивка, собственост на ЕТ „Неждет Бакалов-Мустафа Бакалов” в гърменското село Хвостяне във връзка с установяване на източника и начина на водоподаване в обекта, както и на начина на отвеждане на формираните от дейността отпадъчни води.

След проверката служителка на Басейнова дирекция съставила констативен протокол в присъствието на шофьора си, който го е подписал като свидетел, удостоверяващ, че на площадката, в имота на който е разположена автомивката, има изградено водовземно съоръжение сондажен кладенец, оборудван с помпа и водоструйка, работещи на автоматичен режим. В момента на инспецкията обаме съоръжението не е било използвано.

Направена справка от експерти на Басейнова дирекция сочи, че въпросното водовземно съоръжение в Хвостяне не е вписано в регистъра по член 118, ал. 3 от Закона за водите, както и че за ползването му няма издадено разрешително.

Според събраните доказателства по делото двамата проверяващи от Басейнова дирекция пред съда дали заден ход, като са показали некатегоричност в становищата си, посочени в констативния протокол.

Шофьрът Ч. твърдял, че не е присъствал през цялото време на проверката, а изготвилата протокола служителка А. заявила в съдебна зала, че доколкото си спомняла, при проверката изпробвали водоструйката и тя работела.

"Може да съм бил в колата, когато А. е пробвала водоструйката. Имаше водоструйка, но аз не съм я пробвал“, казал в съда променената си позиция шофьорът, подписал протокола като свидетел на установените нарушения в автомивката.

Непонятен за съда останал и фактът, че според служителката А. в проверения от нея обект е имало две водоструйки, като незнайно защо тя пробвала само едната.

„Мисля, че бяха две водоструйки, но проверихме само едната“, признала тя пред съдийския състав.

Много загадки се крият и в приложените по делото две страници от констативен протокол и липсата на запис, който да удостовери, че една от двете водоструйки изобщо е била изпробвана.

От изготвения от свидетелката А. констативен протокол по време на делото е станало ясно, че при ксерокопирането му машината е ”унищожила” част от него, поради което в съда са били представени като налични страници първа и втора, а третата е била обявена за унищожена.

Жалбоподателят Бакалов пък заявил на проверяващите, че измиването на автомобилите на автомивката му става с вода, доставяна по мрежата на ВиК, а сондажният кладенец е бил резервен и се е ползвал „само при аварийни случаи“.

Че и служителите на Басейнова дирекция, и жалбоподателите от ЕТ „Неждет Бакалов-Мустафа Бакалов” се оплели в твърденията и становищата си в съда е станало ясно след проверка, при която собствениците на автомивката не само не могли да предоставят никакъв договор с ВиК, от който да е видно, че плащат за предоставена им вода за търговска дейност, а пък проверяващите бързо в рамките на няколко месеца „изгубили паметта си“ и не могли да си спомнят дали незаконното съоръжение е работело, или не.

В крайна сметка ситуацията е пито-платено. Станалата обект на проверки и санкции автомивка в гърменското село Хвостяне е вече с лъснат имидж и отменена глоба от 2000 лева заради некомпетентно съставен констативен протокол, „слаба памет“ от страна на служителите на Басейнова дирекция, които на всичкото отгоре доказали, че въпросното водовземно съоръжение не е вписано в регистрите и че за него няма издадено разрешително за ползване.

Така нелегални автомивки и многобройни търговски обекти в региона на Гоце Делчев и областта ще продължат да си работят „на черно“, без да плащат каквито и да са данъци и такси за сметка на всички данъкоплатци, и то с помощта на недобросъвестни служители и институции, които извличат от различните незаконни дейности и лични облаги.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK