Експерти и кметове търсят изход от проблемите със засушаването

Снимка: Infomreja.bg

Среща за преодоляване на проблемите със засушаването се проведе в МРРБ

Необходимо е да се вземат мерки за осигуряването на алтернативни водоизточници за населени места, засегнати от режим на водоподаването.

Около това становище се обединиха на среща в МРРБ експерти на министерството, представители на ВиК оператори и на Националното сдружение на общините в Република България. 

На нея беше коментирана необходимостта от осигуряването на непрекъснатост на водоснабдяването в населените места в условията на идентифицираното намаляване на водните ресурси във водоизточниците, поради продължителното засушаване, основно заради намаляло ниво на подпочвените води.

На срещата беше потърсено съдействието на общинските администрации за ефективно прилагане на предвидените в законовите разпоредби условия и ред за присъединяване на водоснабдителни и канализационни системи, за въвеждане на режими на водоползване, лимити на водопотребление и ограничения и забрани за ползването на питейна вода за други цели.

Обърнато беше внимание, че използването на питейна вода за напояване или други цели, различни от необходимите за задоволяването на битовите нужди, оказва съществено влияние върху нивото на вода във водоизточниците.

Затова местните администрации трябва да информират достатъчно добре гражданите за целите на ползване на питейната вода, както и в случай на наложена забрана за използването й.

Коментирана беше и необходимостта от активното участие на общините в процесите за преминаване към резервни повърхностни и подземни водоизточници или включване на алтернативни такива към водоснабдителните системи на населени места. 

Към момента в отделни части на страната има нарушение във водоснабдяването поради намален дебит на водоизточниците, основно заради ниското ниво на подпочвените води.

Решаването на проблема с безводието и премахването на водните режими може да стане с включване на допълнителни водоизточници. Те са общинска собственост. Затова е нужна по-голяма активност от страна на местните власти в разкриването и търсенето на допълнително финансиране на подобни проекти.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предприе мерки чрез Националното сдружение на общините в Република България да информира местните власти за настоящата ситуация и необходимостта от своевременни действия и от тяхна страна за преодоляването й.

Целта е навреме да се предприемат необходимите мерки, така че проблемът със засушаването да има минимално отражение върху живота на хората от засегнатите населени места.

В края на срещата участниците в нея отбелязаха, че е налице все по-добра координация между ВиК операторите и общините.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK