Експерт предупреди: Ако ще взимате кредити, взимайте през 2018 г. От 2019 г. лихвите пак ще скачат

България е на челно място в Европа по лоши кредити. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 милиона лева, към края на 2017 г. А към тази сума следва да добавим и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Въпреки това у нас се отчита спад на лошите кредити Според данните на БНБ депозитите са нараснали с над 6% за 2017 година. Отчита се и скок на изтеглените кредити, а банките са задъхани от депозити. За размера и състоянието им Novini.bg разговаря с финансиста и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Снимка: Novini.bg „Традиционно българинът спестява в банкови депозити. Той е силно консервативен, в България няма развит капиталов пазар, няма много възможности за влагане на парите си някъде другаде, нямаме исторически навика да влагаме парите си в бизнес. Затова сме в период, в който лихвите са много ниски, а някои банки дори дават отрицателни такива.

Дори БНБ налага отрицателни лихви на малките банки, които имат депозити в нея“, обясни Дацов. „Предизвикателството пред такива депозити е да има алтернатива“, каза още той. Такава например са имотите и затова пазарът на недвижимото имущество се възстанови, поясни финансистът. „Сега се купуват имоти, които може да се отдадат под наем.

Доходите от наеми са по-добри от тези, които идват от депозитите“, каза Дацов. По думите му, за да има и други алтернативи, трябва да има и развити пазари. Всяко едно нещо обаче си има своя край. В САЩ вече започнаха да се повишават лихвените проценти, напомни експертът и заяви, че Европейската централна банка ще последва това и скоро ще се промени финансирането и стимулирането на банките.

В началото на първата половина на 2019 година ще има повишаване на лихвения процент, прогнозира Любомир Дацов. Който прави нещо, да го прави през 2018 година и след това лихвите ще започнат да се покачват, е съветът на финансиста. Любомир Дацов все пак обаче напомни призива на управителя на БНБ: „Внимавайте с кредитите, които взимате“.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK