Екшън пред спешното в Благоевград, роми се нахвърлиха върху лекари заради починал близък, охраната натисна паник-бутона

Снимка: Infomreja.bg, архив

Истински екшън се разигра тази нощ пред спешното отделение в Благоевград заради починал мъж.

Късно снощи на 51-годишния Васил Спасов от ромската „Предел“ махала му прилошало и започнал да диша тежко. Малко след 23 часа близките му се обадили на телефон 112. 

Тъй като линейката се бавела, а състоянието на Васил било критично, минути след подадения сигнал той бил откаран в Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с личен автомобил. Колата минала по естакадата до спешното отделение и дори препречила тръгването на медицинския автомобил за адреса.

Още със слизането от автомобила роднини на болния започнали да обвиняват дежурните лекари за забавянето на линейката. Веднага след това на място дошли десетина таксита и лични коли с роми, които обсадили спешното отделение.

Те крещели, че вместо линейката да дойде незабавно, се наложило надълго и нашироко да обясняват на диспечерката от 112 точния адрес на пациента, от какво се оплаква, как се казва, на каква възраст е и да отговарят на още куп въпроси. 

Оказва се, че 51-годишният мъж е приет в отделението мъртъв, без жизнени показатели. Дежурните лекари обаче не посмели да съобщят лошата новина на струпаните роми. 

Заради агресията и среднощните викове, охраната на МБАЛ-Благоевград натиснала паник бутона. На място незабавно пристигнали 10 полицейски патрула и три коли на СОТ. 

Десетки униформени преградили входа на спешното отделение, за да спрат разгневените роми, които се опитвали да влязат в отделението, за да търсят сметка на лекарите защо не предприемат мерки за спасяването на Васил.

При стълпотворението е ударена една медицинска сестра. 

Едва след час дежурните медици събрали кураж и съобщили, че пациентът е докаран мъртъв. За миг настанала суматоха, след което започнали неистови писъци, викове, псувни и ругатни. Ромите се заканили, че спешен екип, влязъл в ромската махала, вече няма да излезе жив. 

Пред отделението пристигнал и шефът на Първо РУ-Благоевград Васил Джизов, който обяснил на ромите каква е реалната ситуация и потушил страстите. 

Минути след 1 часа през нощта разгневените роми започнали да се разотиват. 

Две полицейски коли обаче останали да охраняват спешното отделение през цялата нощ. 

Самият пациент е бил в много тежко здравословно състояние. Преди време претърпял операция на сърцето, при която му били поставени три стента. Бил и диабетик.

Близките на починалия са отказали аутопсия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK