Екоминистърът за плана на Боян Петров за Пирин: Не става

Снимка: offnews.bg, Нено Димов

Министърът на околната среда Нено Димов отхвърли като неподходящ предложениия от алпиниста Боян Петров план за строителство на втория лифт в Банско.

В коментар пред журналисти днес Димов каза, че предложението на Петров за редакция на текста в Плана за управление на Пирин за изграждането на водохващане само за питейни и битови нужди не може да помогне, защото това е план, който трябва да дава режими.

 „Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или Специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със ЗУТ, за да мога да отговоря категорично“, коментира той, като уточни, че трябва да се прави разлика между тези два плана.

Димов добави, че протестите срещу втория лифт в Пирин не го притесняват, тъй като "това е демокрация".

Това е първият коментар на представител на властта по предложението на Боян Петров, което изглежда като разумен компромисен варинт. Петров предлага в текста за промяна в плана да се уточни, че се позволява строителство на втори кабинков лифт, но не и нови писти или разширяване на старите.

А при изграждането на водохващане да се гарантира, че то ще е само за битови и питейни нужди, а не например за производство на изкуствен сняг за нови писти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g