Еколози: Писта "Плато 1" в Банско е незаконна

снимка: Община Банско, архив

Писта „Плато 1” от ски зона Банско в Национален парк "Пирин" е незаконна, смятат от коалиция "За да остане пиррода в България". Еколозите се позовават на Министерството по опазване на околната среда и водите, откъдето имат отговор на свое питане по закона за достъп до обществена информация.

От отговора на главния секретар на МОСВ става ясно, че писта „Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с „Юлен” АД. Също така изграждането й не е съгласувано от министъра на околната среда и водите, информират еколозите.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че съгласно закона писта „Плато 1” трябва да бъде рекултивирана, тъй като при незаконното й изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз. На длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата, поясняват от коалицията „За да остане природа в България”.
 

КОМЕНТАРИ

Константин15:37 - 02.09.2011
Изнесената информация от страна на МОСВ, че ски-писта „Плато-1” не е част от Териториалноустройствения план на ски зоната и от там – от концесионният договор не отговаря на истината. Ски-писта „Плато-1” е стара писта, изградена през 80-те години на миналия век и се използува от тогава. Тя е отразена в териториалноустройствения план и е част от концесионната територия и не е незаконна. Всеки скиор познава и знае, че това е старата писта на Платото под връх Тодорка. Това невярно изявление от МОСВ е поредно доказателство, че материята свързана с тази концесия е сложна и коства много експертен труд за да бъде разбрана и осмислена. В тази насока, както изисква концесионният договор ние водим преговори с МОСВ на експертно ниво за установяване на предмета и обхвата на концесията, както и площтта на всеки един от конкретните обекти. Експертната работна група между „Юлен” АД и МОСВ е провела няколко заседания, в които всеки един концесионен обект се установява по вид и площ. По отношение на писти „ Плато-1” и „Плато – 2” страните установиха безспорно, че пистите са в предмета и обхвата на териториалноустройствения план и концесионния договор. „Юлен” АД
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK