Еколози: Булдозери превръщат коритото на р.Бистрица в гробище

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

"Коритото на река Бистрица се руши умишлено", алармират жителите на  кюстендилското село Ябълково. Според местните хора това се случва откакто стартира проект за корекцията на речното корито с изпълнител „Напоителни системи” ЕАД. Машините и работниците са на терена от 14-и юли.  „Това, което правят с коритото на река Бистрица, не е корекция. Там повече прилича на гробище”, коментира Севделин Атанаков, екоактивист и общински съветник от Кюстендил.

Управителят на регионалния клон на "Напоителни системи" Санде Костадинов заяви, че не е запознат в детайли с историята на проекта, тъй като отскоро е на този пост. Проектът е финансиран от дирекция „Хидромелиорации” към Министерство на земеделието и храните. Предвидено е да се разшири коритото на река Бистрица в района на село Ябълково, да се направят диги и така наречените „резервни корита”. Работата е трябвало да започне още преди година, но по неизвестни на Костадинов причини, е била спряна.  Възстановена е преди седмица.

Крайният срок за коригиране на коритото е 15-и септември, а техниката на „Напоителни системи” ЕАД е недостатъчна. Към мястото пътува булдозер от град Сандански. Обмисляли са да пратят още една машина от Русе. "Времето е кратко, а пътят дълъг, затова сигурно ще се наложи да наемем чужда техника", обясни управителят на дружеството.
 

КОМЕНТАРИ

продължавам:12:07 - 20.07.2011
Некомпетентност, комбинирана с алчност и безпочвено самомнение - това е пагубно.
Другарю Микев, другарю Анчев,За какви се мислите???Всичко ли искате да съсипете? Некомпетентност, ко12:06 - 20.07.2011
Анчев,Микев, Люко-КО, озаптете се!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK