„Бъди човек“ – Кюстендил, достигна и до най-малката община в България

Снимки: Личен архив

Зарадваха с подаръци и хранителни продукти 126 жители на Трекляно

Младите доброволци от кампанията „Бъди човек“ – Кюстендил, успяха да достигнат и до жителите на най-малката община в България – Трекляно. Ентусиастите с добри сърца разказват, че голяма част от селата в района са обезлюдени, а достъпът до тях е почти невъзможен.

„Нямаше как да оставим хората, тук едва се достига, дори и с джип. Треклянският край е забравен почти от всички, но не и от Бога. Успяхме да посетим селата Косово, Уши, Трекляно, Средорек, Чешлянци, Бъзовица, Метохия, Лобит камък, Злогош, Сушица, Долни Коритен, Добри дол, Габрешевци, Горни Коритен. Села в, които има по 2-3-ма жители. Раздадохме общо 126 торби с хранителни продукти и зарадвахме не малка част от хората“, обясниха доброволците.

По време на разговорите си с местните жители те установили, че при тях най-големият лукс е доставката на хранителни продукти. Едва веднъж седмично през района преминава бус, като цените са далеч над тези в търговските мрежи. Хлябът там се предлага по 1.30 лв., шоколадът по 2 лв., а кг. чушки били 6 лв.

Цени непосилни за възрастното население, по-голямата част от което живее с минимални средства. „Бусът, който вози ученици към и от Кюстендил стига до конкретни села и отказва да продължи напред, искали допълнително 350 лв. Към днешна дата децата биват оставяни в последното по отдалеченост село и достигат до родните си места по-различни начини.

Самите ние достигнахме до села, махали и къщи на над 1 500 м надморска височина. Можете сами да си представите“, обясняват с почуда от „Бъди човек“, които са категорични, че ще продължат да помагат на хората от Треклянския край.

Те не скриват, че за поредна година се захващат с благотворителната кампания, но за първи път се натъкват на толкова изоставено място.

“Това е едно от най-тежките и изоставени места, които сме посещавали. Трябва да си признаем, че не бяхме дори и чували за част от селата, бяхме стъписани от гледката, катерехме баири, преминавахме препятствия, не знаехме как да процедираме, но...се справихме.

Това е един безумно красив край, част от кюстендилска област, който никога няма да забравим и в бъдеще ще посещаваме често“, категорични са доброволците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK