Екологична заплаха надвисна над Кюстендилско! Канадско дружество ще търси полезни изкопаеми в Трекляно

Снимки: "За чиста природа"

Екологична заплаха надвисва над Кюстендилско, алармираха от новосъздаденото Гражданско сдружение „За чиста природа“.

Повод за притесненията на групата природозащитници е решение на МС от миналата сряда, с което е дадено право на канадската офшорка "ГЕКОН" в продължение на три години да извършва проучване за добив на метални полезни изкопаеми на площ „Злогош“.

„Това са 198 квадратни километра, включващи цялата община Трекляно и северната част на община Кюстендил. От векове се знае, че там има злато, обаче природата го е смесила със силно отровните живак и арсен! От добива, до който неминуемо ще се стигне, са заплашени от замърсяване и отравяне двете по-големи реки в тази площ - Драговищица и Треклянска, от там и Струма, и цялото кюстендилско поле“, коментира природозащитникът Севделин Атанасов.

От Сдружение „За чиста природа“ призоваха кметовете на общините Трекляно, Земен и Кюстендил да оспорят решението на МС пред съда.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, след решение на Министерски съвет от миналата сряда, „Гекон“ ООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Злогош“, разположена на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен, области Кюстендил и Перник.

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за три години.

За този срок титулярят ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателните дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK