Еко протестиращите в Благоевград раздаваха листовки с "истината" за "Юлен" АД (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Седми по ред протест организираха благоевградчани в защита на Национален парк „Пирин“. Още 12 града в страната протестират днес, а в столицата събитието ще се проведе тази вечер за десети пореден път.

Днес в Благоевград протестът не се състоя традиционно в 18,30 ч., както всеки четвъртък от 11. януари насам. Еко защитниците се събраха пред паметника на Гоце Делчев точно в 12 часа на обяд.

Те държаха плакати с надпис: „Спаси Пирин!“, но се бяха подготвили и с флаери, които даваха на преминаващите хора.

Присъствието на медиите бе много по-голямо от това на протестиращите 7 човека с ръководител Владимир Милушев.

Организаторът обясни, че листовки с информация защо се организира подобен протест и какви са целите му, ще бъдат раздадени из целия град.

„Опитваме се да информираме гражданите на Благоевград в какво точно се състои проблемът около Пирин.

 Опитваме се да им кажем, че това засяга всеки един от нас, не само определени хора, например тези, които милеят за природата. Протестът е и срещу корупцията, протестът е за законност, така че това наистина касае всеки от нас. Приготвили сме един кратки брошурки, с малко текст, написан на ясен език, в които пише в какво се състоят проблемите – корупция, беззаконност, което води до унищожаване на Национален парк „Пирин“, каза Милушев.

Той определи фирма „Юлен“ АД- концесионер на ски зона – Банско, като „компания, която явно не се справя добре с  управлението на ски зоната, една компания с неясен собственик, която министър-председателят и министрите спорят кой всъщност е собственик, една компания която явно стои зад ПИБ, която може да се превърне във второ КТБ“.

Малкият брой хора, събрали се на площад „Македония“ Милушев каза, че е вероятно заради часа и работния ден.

Относно това, че за седми път на протести в Благоевград и за десети в страната управляващите не изразяват позиция, Милушев каза: „Правителството има такъв морал, че да си затваря очите за подобен проблем, заради който десетки хиляди хора протестират всяка седмица. Както каза министър Нено Димов: „Аз работя за интересите на хората, които са ме избрали на този пост!“.

Според екоактивистът медиите не отразяват истинския повод за протестите и подменят исканията на хората, излезли на улицата.

„Ние не сме срещу развитието на ски туризма и изграждането на втори лифт, ние сме за опазването на природата!“

„Искаме повече хора да разберат защо ние сме тук. Повечето пренебрегват проблема – казват „Дайте да обърнем внимание на джендъра“, а това всъщност е нещо много важно.То се отнася не само да държавата, а до природата като цяло. Колкото повече нарушаваме баланса в природата, толкова повече климатични промени стават. Това е един стълб, който трябва да защитим и да кажем „Не може повече така“.Ако това решение се вземе и продължи нататък, то това би означавало, че „имаме вратичка да кастрим, да режем, да сечем навсякъде“.

Искаме хората да вземат позиция, защото всеки си казва „Това не се отнася до мен!“, заяви една от дошлите в дъждовния ден Кристина Стаматова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK