Еклери със салмонела натровили децата в Банско

Д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов, снимка: infomreja.bg

Еклери със салмонела са натровили децата от международното състезание в Банско, сочат резултатите от проверките, назначени от Областната дирекция по храните и Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Сладкишите са производство на местен сладкарски цех и са сервирани за десерт на гостите в хотел "Орфей".

В събота вечерта част от участниците в състезанието по математика в курортния град се почуствали зле, като седем деца и две учителки бяха настанени в болницата в Разлог със сходни симптоми - повръщане, разстройство и висока температура. 

Ден след инцидента здравните инспектори запечатаха кухнята на хотела и назначиха цялостна проверка по случая.

"Салмонелоза е открита в четири от приетите в болницата ученици, както и в двама от преподавателите. Положителна е пробата и при още едно дете и една учителка, които обаче не са били приети в здравното заведение. Бактерията е изолирана и при шофьора на лагерниците", заяви директорът на здравната инспекция д-р Лена Павлова.

Пробите, взети от персонала на кухнята в хотел "Орфей", са отрицателни.

Все още обаче не са готови резултатите от изследванията на работниците в сладкарския цех, където са приготвени заразените еклери.

Директорът на Областната агенция по храните д-р Михаил Бащавелов увери, че цехът ще остане запечатана до второ нареждане. Той допълни, че храните, сервирани в хотела, са били качествени и годни за консумация.

Групата е имала едно нерегламентирано хранене по време на екскурзия в разложкото село Горно Драглище, като там също ще бъде извършена проверка.

Собственикът на сладкарския цех подлежи на глоба от 1 000 до 5 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Ники Пънчев16:30 - 07.08.2014
Лена и Мишо в "Стани богат"...Колко и на кой трябва да дадем за да останем и при тия: А: 10 бона и да оправят само Лена,B: 20 бона и да оправят Мишо C: 30 бона и ги оправят двамата и D: Идва Борисов и ги разкарват най-после и двамата.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK