Нася Ненова осъди либийските си мъчители и на втора инстанция

Снимка: БГНЕС

Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд

Българската медицинска сестра Нася Ненова осъди своите мъчители и на втора инстанция, съобщи БНР. Тя бе една от петте медицински сестри, обвинени за СПИН-делото в Либия, които престояха 8 години в затвора на джамахирията.

Софийският апелативен съд потвърди решението на първоинстационния Софийски градски съд, според което изтезавалите Ненова служители на либийското Главно следствено управление трябва да ѝ платят обезщетение от половин милион лева.

Присъдата е срещу деветима мъчители, които отделно трябва да ѝ платят 26 617 лв. - парите, които тя не успяла да вземе като медицинска сестра заради 8-годишния си престой в затвора. Макар всеки от тях да е имал различна роля в изтезанията, тримата апелативни съдии смятат, че отговорността им е солидарна.

До делото на втора инстанция се е стигнало по жалба на защитата на либийците - с мотив, че в Либия офицерите са били оправдани за извършените престъпления.

Според съдиите Иванка Ангелова, Златина Рубиева и Красимир Машев няма предоставени доказателства за оправдаването на либийските мъчители. В мотивите на вторинстанционната присъда подробно се описват изтезанията, на които е била подложена Нася Ненова, и страдания, които преживяла през тези осем години.

Заради нечовешките мъчения медицинската сестра е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителният акт срещу нея и последвалите - първо смъртни присъди, а след това доживотни присъди, срещу останалите сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж.

Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK