Екипът на акад. проф. Даскалова – национален консултант по ендокринология, прегледа около 200 болни в Гоце Делчев

Акад. проф. Ивона Даскалова - националния консултант по ендокринология, снимка: Infomreja.bg

Днес, както ИНФОМРЕЖА писа, на разположение на болните от диабет в Гоце Делчев и района беше екип от ендокринолози начело с националния консултант по ендокринология – акад. проф. Ивона Даскалова.

В Медицински център 1 лекарите прегледаха и консултираха около 200 души. Медицинските специалисти отделиха време и за здравна просвета на пациентите, както и за отговор на интересуващи ги въпроси.

Професор Даскалова сподели тревогата си от лавинообразно нарастващия брой на болните от диабет. Според предвижданията до 2030 година техният брой в света ще се увеличи два пъти. Основните причини за това са неправилното хранене, обездвижването и стресът.

В България – подчерта проф.  Даскалова, се използват най-съвременни методи и медикаменти за лечение на диабет, но има отстъпление от предишната практика на обучаване на пациентите да се грижат възможно най-добре за себе си. Отрицателно влияе и пренебрегването от много хора на профилактиката, която е  необходима за ранното откриване на заболяването. Вниманието на присъстващите беше заострено и върху крайно вредното влияние на никотина и алкохола върху състоянието на диабетиците.

„Диабетът е състояние, което се лекува, но лечението трае цял живот“ – каза проф. Даскалова. Тя препоръчва младите пациенти да спортуват, а възрастните да се разхождат сред природата или просто да се движат.

Обърна внимание също върху постоянната грижа за краката - да не се допускат гъбни инфекции, от които много бързо могат да станат рани. Посочи и необходимостта от носене на удобни обувки. Колкото до храненето, националният консултант препоръчва лека храна, но не и глад. Като полезни зеленчуци посочи праза и зеления фасул, а като неподходящи – грах, леща и зрял фасул. От подсладителите за предпочитане е стевията.

Според проф. Даскалова усложненията от диабет могат да се предотвратят при по-голяма здравна просвета и повече грижи за себе си.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK