Черешопроизводителят Ивайло Борисов: Тази година 80 % от продукцията ще остане на дърветата

Снимки: Infomreja.bg

Изкупната цена на черешите - ниска или висока я определя пазара. Тази година 80 % от продукцията ще остане на дърветата. Нито има кой да бере, нито има къде да се продаде. Това каза пред журналисти Ивайло Борисов – управител на единственото сдружение в района на Булгарплод.

По думите му еднодневните договори на берачите също са проблем. При ниската себестойност на черешата в момента тя става още по-ниска, тъй като всеки един килограм се оскъпява с 7,4 стотинки заради този еднодневен договор.

„Трябва да се помисли върху това. Не може да наемеш човек, който цял ден да ходи от дърво на дърво и да пише договори при положение, че незнаеш днес ще береш ли, за кого береш и има ли на кого на продадеш?!“, уточни Ивайло Борисов.

По думите на Иво Велинов, който определя себе си като дребен производител хората са обезверени. „Всеки си гледа тъжно черешовата градина, пунктовете са затворени, а никой не вярва, че нещо ще се промени. Трагедията е пълна.

„Всичко ще остане по дърветата. Лично аз на тази изкупна цена от 0,70 лева за килограм няма да бера. Просто само труда си хвърляш на вятъра. Когато изкупната цена на черешата е под 1 лев за килограм си на пълна загуба“, категоричен бе Иво Велинов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK