Екип от ПМГ–Гоце Делчев, отчита ползотворно участие в Международния проект „Културата среща науката“

Снимки: ПМГ

Приключи и вторият етап от изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“, с координатор ПМГ „Яне Сандански“.

Екипът, ученици и учители, от гоцеделчевската гимназия посети училището KOGEKA в Гел, Белгия. Там той имаше възможност да се докосне не само до една друга, по-различна култура, но и до различна от българската образователна система.

Училището в Гел разполага с няколко сгради и различни направления, но това, което впечатли най-много българските ученици, бе високотехнологичното оборудване на базата, с която то разполага.

Особено им харесаха лабораториите на белгийското училище.  Образованието там е изцяло практически насочено, като дава възможност учениците да извършват на практика всичко, което са чели или научили в уроците си. 

Гостите посетиха музея Филипс в Айндховен, Холандия, като се включиха в образователни и състезателни игри, свързани с науките физика, химия и биология. С интерес те изгледаха поредица от презентации.

Българските ученици и учители посетиха Холокост паметник и музей в Мехелен, където си припомниха много интересни факти за Холокоста.  Те разгледаха и научен център Технополис. 

Екипът от Гоце Делчев  се запозна с различни видове водорасли, участва в демонстрации на процеси като хроматография и спектроскопия. Той имаше възможност да посети колежа в Гел, до който, типично за Белгия, се придвижи с колела. 

Следващият ден започна с проектиране на молекулата на аспирина, принтиране на 3D принтер, синтез и анализ на ацетилсалицилова киселина (аспирин) и завърши с вакуумно филтруване, титруване и, разбира се, готов продукт, изработен от българските експериментатори.

Групата посети и Антверпен. Там учениците бяха разделени на групи и имаха за задача да се снимат на всяко от посочените на предварително дадената им карта места. Малко по-късно гоцеделчевци посетиха пивоварната в града, където се запознаха с историята на бирата.

Ползотворната работа по проекта завърши с вечеря в училището, където на учениците и учителите бяха раздадени сертификати за участие и подаръци. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK