Екип от Парка за танцуващи мечки в Белица спаси от плен кафява мечка

снимки: Четири лапи

Екип от български специалисти на международната организация за защита на животните „Четири лапи” спаси в понеделник в украинския град Луганск поредната кафява мечка, отглеждана при лоши условия. Изстрадалото животно беше успешно транспортирано до рехабилитационния център “Синевир”, разположен в Карпатите, в западната част на Украйна. Там мечокът Потап ще живее свободен и по-щастлив живот, в съответствие с най-добрите практики в областта на защитата на животните.

„Тригодишният Потап е бил купен от цирк, а последните две години е прекарал в мизерните условия на помещенията за отглеждане на кучета в един частен спортен клуб в Луганск,” разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и ръководител на спасителната акция в Украйна. „Животното е водело жалко съществуване в тясна клетка от 8 кв. м. с бетонен под. Потап е бил системно недохранван, а на врата му има отворена рана, причинена от отесняла кожена каишка.”

На територията на спортния клуб живеят голям брой кучета, които са отглеждани и обучавани за лов. Потап е бил използван като тренировъчно пособие, чието предназначение е било да освободи кучетата от страха им от мечките в дивата природа. Мечокът беше конфискуван в хода на съвместна спасителна операция на екипа на „Четири лапи”, служители на рехабилитационния център “Синевир” и украинските власти. Ветеринарни лекари прегледаха Потап на място. Макар и много слаб, той беше в състояние да издържи 30-часовия преход с мобилна клиника до центъра за рехабилитация на кафяви мечки, разположен на около 1600 км. от Луганск.

Според неофициална информация в Украйна има над 40 кафяви мечки, които живеят затворени в мизерни условия на различни места.

“Повечето от тези животни прекарват живота си в малки клетки, намиращи се в близост до ресторанти, хотели, бензиностанции или барове” – заявява д-р Амир Кхалил, директор “Развитие на проекти” в „Четири лапи”. “С подкрепата на украинските власти ние ще продължим борбата срещу проявите на жестокост спрямо мечките.” На 3 февруари 2012 г. международната организация за защита на животните и украинският министър на екологията и природните ресурси Микола Злочевски подписаха споразумение за спасяването и поемането на грижите за кафявите мечки, отглеждани от частни лица.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище във Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, България, Южна Африка и САЩ. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, и с акциите за кастриране на бездомни животни. В началото на м. февруари „Четири лапи” подписа споразумение с правителството на Украйна за оказване на помощ при решаването на проблема с бездомните кучета и за изграждане и оборудване на рехабилитационен център за кафяви мечки. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK