Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион

Снимка: МВнР

"Участието на нашите най-близки партньори е силно послание за продължаващия ангажимент на НАТО към Грузия и Украйна"

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на среща на външните министри на Алианса на 1 и 2 декември по видеоконферентна връзка.

Първата сесия на форума се фокусира върху препоръките на експертната група по процеса на размисъл за адаптиране към променящата се среда за сигурност „НАТО2030”.

Министър Захариева благодари на групата за усилията, като подчерта, че е изключително важно препоръките да се реализират по начин, който да засили солидарността и единството в Алианса. „Необходимо е НАТО да подобри присъствието и ситуационната си осведоменост в Черноморския регион“, подчерта Екатерина Захариева.

Външните министри обсъдиха още широк спектър от въпроси, свързани с предизвикателствата от Русия, последните развития в Близкия изток и Северна Африка, както и в Сахел.

Българският външен министър заяви, че съюзниците трябва да съхранят постигнатото до момента  в Афганистан, както и че България ще остане ангажирана в мисия „Решителна подкрепа“, докато  е необходимо.

Екатерина Захариева приветства напредъка в Либия и изрази очакване, че това ще послужи като основа за политическия преход. Процесът следва да е под егидата на ООН и в рамките на Берлинския процес, а НАТО трябва да продължи координацията с други международни организации на място, включително с ЕС и с новоназначения специален пратеник на ООН за Либия.

По отношение на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани българският вицепремиер подчерта ролята на НАТО за насърчаването на добросъседските отношения, борбата с дезинформацията, подкрепата на реформите и практическото взаимодействие с партньорите ни от региона. „Същевременно, от партньорите от Западните Балкани се очаква да синхронизират политиките си за сигурност с тези на Алианса“, заяви Захариева.

На втория ден от срещата министър Захариева и колегите й от НАТО обсъдиха съвместно с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел, страните-партньори от Азиатско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия, Република Корея), Финландия и Швеция, промените в глобалния баланс на силите, вследствие на нарастващото влияние на Китай. Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Китай поставя евроатлантическата общност пред множество предизвикателства, но открива и възможности за сътрудничество в сфери като контрола на въоръженията, борбата с тероризма и други.

На последната, трета сесия на форума, външните министри на НАТО обсъдиха с колегите си от Грузия и Украйна ситуацията  в Черноморския регион. „Участието на нашите най-близки партньори днес е силно политическо послание за продължаващия ангажимент на НАТО към Грузия и Украйна“, заяви Екатерина Захариева.

Тя препотвърди българската подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на двете страни. Външният ни министър приветства примирието в Нагорни Карабах и изрази надежда то да е първа крачка към трайно решение на кризата, с посредничеството на Минската група. Видеоконферентната връзка се осъществи със съдействието на Служба „Военно разузнаване“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK