Екатерина Захариева: Конституцията е писана от екип на ГЕРБ и правосъдния министър

Снимка: БГНЕС

Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата

Протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора. Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за продължаващите антиправителствени протести у нас. Според нея полицията си върши добре работата и показателен факт за това е липсата на съществени сблъсъци между гражданите през 40-те дни на недоволство.

Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата.

За „Тази сутрин“ вицепремиерът коментира и внесените от ГЕРБ промени в Конституцията, както и последвалата реакция на президента Румен Радев. Той заяви, че целта на премиера Бойко Борисов е да отклони дневния ред.

„Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. (…) Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, заяви тя.  

По думите ѝ ако се стигне до 120 подписа, необходими, за да започне дебатът в Народното събрание, ще започнат консултациите с всички партии. Първо разговорите ще бъдат с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, уточни тя.

Кой пише текстовете?

„Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов. В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Проектът е писан през последния месец“, изтъкна Захариева.

Според нея една от основните причини да се даде публичност вчера на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

„Ако се съберат 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да обяви процедурни правила по начина, по който ще се обсъжда проектът. Тогава ще се види кои партии ще подкрепят и кои не, защото ГЕРБ няма 160 гласа“, допълни тя.

Разделението на властите

По думите ѝ в новата Конституция остава разделението на властите.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, обясни вицепремиерът.

Тя смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120.

„Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ“, обясни Захариева.

Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK