Екатерина Захариева: С по-интензивно сътрудничество на Балканите и в ЕС можем да излезем от кризата по-силни

Снимка: МнВР

По отношение на транспорта в декларацията се заявява, че „Зелените коридори“, свързващи ЕС и Западните Балкани, трябва да останат „зелени“ и в посткризисния период

„Един от най-важните уроци от пандемията от коронавируса е, че имаме нужда от повече сътрудничество между страните от региона, както и между тях и Европейския съюз. Нуждаем се от единство, солидарност и подкрепа повече от всякога, за да спрем разпространението на инфекцията и да се справим най-ефективно с тежките социални и икономически последици, предизвикани от пандемията.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на видеоконферентна среща с колегите си от Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Основна тема на разговора, организиран по инициатива на гръцкия външен министър Никос Дендиас и външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров, бяха социално-икономическите последици от пандемията на Балканите и мерките за тяхното преодоляване. В разговора се включиха и генералният секретар на Европейската служба за външни действия Хелга Шмит, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархели и Гордан Гърлич-Радман, външен министър на Хърватия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

„През последните месеци доказахме, че Западните Балкани са част от Европа. Видяхме множество примери за сътрудничество и от двете страни – каза министър Захариева. – Задълбочавайки това сътрудничество, може да излезем от кризата по-силни от преди“.

Българският външен министър подчерта значението на състоялата се на 6 май онлайн Среща на върха ЕС-Западни Балкани като знак за подкрепата на европейската перспектива на страните от региона и открои добросъседските отношения като ключови за напредъка на страните по пътя към интеграцията. Във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията министър Захариева подчерта, че е важно да бъде използван потенциалът на съществуващите рамки за сътрудничество - Берлинския процес, Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа / Съвета за регионално сътрудничество, Централноевропейско споразумение за свободна търговия. Тя изрази увереност, че предстоящата до края на годината среща в София в рамките на Берлинския процес ще допринесе за видими резултати в този контекст.

В рамките на видео срещата външните министри на България, Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово приеха декларация, в която се препотвърждава стратегическото партньорство между ЕС и страните от Западните Балкани и се очертават съвместни действия за преодоляване на последиците от COVID-19 в сектори като здравеопазване, транспорт и туризъм.

Те се обединиха около мнението, че възстановяването на движението, отварянето на границите и отмяната на наложените мерки трябва да бъде постепенен и координиран процес. В здравния сектор външните министри се договориха за засилено сътрудничество, като се предвижда създаване на регионална мрежа от здравни заведения, които да работят съвместно по лечението на пациенти, а също и за безопасното възстановяване на туристическата дейност, която е значима за икономиките в региона. 

По отношение на транспорта в декларацията се заявява, че „Зелените коридори“, свързващи ЕС и Западните Балкани, трябва да останат „зелени“ и в посткризисния период, за което е необходимо премахване на всички ненужни бариери от административен и инфраструктурен характер, засягащи потока от стоки и пътници.

Външните министри препотвърждават също така ключовото значение на добросъседските отношения за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK