Екатерина Захариева: Решението на Гърция за границите е автономно, те имат право на това

Снимка: Infomreja.bg

Те все още не са затворени за българи, подчерта външният министър

„Ние сме в постоянни разговори с Гърция, но за съжаление това е автономно решение и те имат право да го взимат. Не са затворени все още за българи границите. Това обяви в интервю за bTV външният министър Екатерина Захариева по повод затягането на мерките за влизане в южната ни съседка по суша.

От тази нощ гръцките гранични власти преустановиха пропускането на товарни автомобили и през ГКПП "Капитан Петко войвода“  - ГКПП „Орменион“. Не се пропускат в двете никакви превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 4 август.

От миналата седмица влизането в Гърция става само с представянето на отрицателен PCR тест, направен най-малко 72 часа по рано и преведен на английски език. Изисква се и предварително попълнена и изпратена онлайн декларация. Формулярите трябва да се попълват минимум 48 часа преди пътуване, а от гръцка страна изпращат за същия срок съобщение с QR код.

Според Захариева ЕС трябва да изработи общи критерии за ограниченията, свързани с коронавируса, каквито има за държавите извън Евросъюза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK