Евродепутатите приеха правила за поведение

Снимка: Infomreja.bg

Парламентът одобри промените във вътрешните си правила за по-ефективна и прозрачна дейност.

Ключовите промени в Правилника за дейност на Европейския парламент, които бяха приети в четвъртък, са свързани с правилата за поведение на членовете (включващи разпоредби относно прозрачност и мерки за предотвратяване на тормоза), парламентарните въпроси към Съвета на министрите и Европейската комисия.

Измененият правилник беше одобрен с 496 гласа „за“, срещу 114 гласа „против“ и 33 „въздържал се“.

Повишена прозрачност

Ключовите участници в законодателния процес - евродепутатите, които ръководят законодателството в Парламента, известни като докладчици, докладчиците в сянка и председателите на комисии, ще бъдат задължени да публикуват онлайн всички записани срещи с представители на интереси, които попадат в обхвата на Регистъра за прозрачност. Освен това другите евродепутати са насърчавани да публикуват онлайн всякакви срещи, в които участват с представители на интереси. Уебсайтът на Парламента ще трябва да бъде адаптиран технически, така че да позволява на членовете да публикуват информация относнотова как използват надбавката за общи разходи.

Правила за поведение

Новите правила гласят, че членовете трябва да се въздържат от „неуместно поведение“ (например показването на плакати по време на пленарни заседания), от „обиден език“ (например клевета, „език на омраза“ или подклаждане на дискриминация) и от психологическии сексуален тормоз.

Кодексът за поведение на Парламента ще бъде анексиран към Правилника за дейност и евродепутатите трябва да се ангажират да го спазват в писмена декларация. Отказът да се подпише такава декларация може да доведе до забрана евродепутатът да поема висша длъжност, да бъде назначен като докладчик или да представя Парламента по време на тристранни срещи или в официална делегация. Сериозно нарушение на тези правила може да доведе до санкции.

Европейски политически партии и фондации

Според договорите, „политическите партии на европейско равнище допринасят за формирането на европейско политическо съзнание и изразяването на волята на гражданите на ЕС“. Дадена организация трябва да спазва специфични условия, за да бъде квалифицирана като европейска политическа партия или европейска фондация. Според новите правила, група от минимум 50 граждани може да поиска от Европейския парламент да отправи питане към Органа за европейските политически партии и европейските политически фондации дали дадена европейска партия или фондация изпълнява тези условия.

Реформата също включва мерки относно парламентарните въпроси и по-точно запитванията към Съвета и Европейската комисия, консултациите на комисиите относно поверителна информация, правилата относно постоянните комисии, гласуването по изменения и правилата относно парламентарните интергрупи.

Следващи стъпки

Одобрените изменения ще влязат в сила в първия ден на следващата сесия след тяхното приемане, т.е. на 11 февруари 2019 г., с изключение на някои разпоредби свързани с правилата за поведение на евродепутатите, постоянните комисии и служителите на комисиите, които ще влязат в сила при откриването на следващия парламентарен мандат на 2 юли 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK