Мотивите за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев са кратки и ще ги представя на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Не съм се опитвал да резюмирам или препредавам информацията, получена от вътрешния министър Бойко Рашков.

Посочил съм основания, позоваване в информацията на вътрешния министър, тя е 10 страници, към тях има още 100 страници приложение, които проследяват множество от събитията миналата година по време на летните и есенните месеци.

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ.

Трябва да сме наясно, че сме изправени пред преценка, съответстваща на основания на Конституцията, която наред с оставка на магистрати, може да доведе и допуска и две други основания - ако бъде извършено престъпление, ако има тежко нарушение или системно неизпълнение на техните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Тази преценка е толкова правна, морална и обществено-политическа. Не сме изправени пред формално юридическо съответствие и в този смисъл трябва да определим стандарт за отговорност на хората, стоящи начело на тези институции, категоричен е служебният министър. Той поясни, че Гешев не се обвинява по НК за престъпление, а за морално укорими практики, действия и бездействия.

"В информацията на Бойко Рашков има и твърдения за извършени престъпления на текста от НК, главно във връзка с недопустимо разгласяване на информация, придобита със СРС, която не е за нуждите на самото производство", подчерта правосъдният министър.

Но Янаки Стоилов отделя тази страна на въпроса - "на полето на действията, които засягат само ръководството на прокуратурата от гледна точка на изпълнението на закона в това качество и съответствието на кодекса с етично поведение на магистратите, тъй като там става дума за етичност и действия като ръководител, които също може да се смята, че са нарушени в отделни случаи". 

По думите на Стоилов, става дума за тенденциозно използване на информация, добита със СРС, затова, че не се вижда един и същ критерий за действие или бездействие на лица, които заемат най-висши длъжности в държавата, за злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетелите.

И това е задачата ВСС да се произнесе по тези въпроси, а защо в края на мандата на служебното правителство идва искането - в средата на седмицата Янаки Стоилов е получил официално искането на Рашков и е изправен пред алтернатива - или да стои при него, или да го представи на ВСС. Заедно с представянето там, той е сметнал, че трябва да се извадят основните мотиви синтетично и в правомощията на ВСС е да се произнесе с решение.

Дори решението му не е крайно, ако го потвърди, трябва да стигне до президента, който издава указа за освобождаване на главния прокурор. Правосъдният министър обясни още, че "няма идеален момент за тази тема".

Стоилов коментира и ефекта и дали точно този ВСС ще вземе такова решение: Аз не съм в йерархични отношения с министъра на МВР Бойко Рашков и мога пряко да комуникирам с правителството, с премиера, трябва да се опитвам да проявявам обективност и да притеглям на везните", каза той. Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да се произнесе положително по това предложение.

Но това поставя на голямо изпитание членовете да покажат дали те са самостоятелни и еманципирани. Институционално трябва да се приема всяко решение на ВСС, поясни Янаки Стоилов.

По думите му след като е разгледал информацията, той подготвил мотиви за ВСС и предложир на 22-ри това да е първа точка в дневния ред.