Каракачанов: Левски може да ни даде самочувствието и вдъхновението да вървим напред

Снимки: МО

Днес се навършват 148 години от гибелта на Апостола на свободата

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, курсанти и преподаватели от Националния военен университет „Васил Левски“ почетоха днес, 18 февруари, безсмъртното дело на Апостола на свободата.

Военните почести бяха отдадени пред паметника на Левски в района на Училището. Министър Каракачанов прие строя на целия личен състав на НВУ.

Бригаден генерал Иван Маламов се обърна към министъра на отбраната Красимир Каракачанов с думите: „Искам да ви връча знака на университета - символ на признателност и уважение за всичко, което правите за Българската армия, и за Националния военен университет. Г-н министър, във ваше лице Националният военен университет вижда приятел и съмишленик. Благодаря ви за подкрепата към университета“.

Левски е човекът, който със своята дейност направи революция в съзнанието на българите. Затова на този ден моят апел към вас е да прочетем всички по нещо за Левски. Той ни е необходим всеки ден. В това трудно ежедневие, във време на объркани ценности, вместо да се оглеждаме било на изток било на запад, именно Левски може да ни даде самочувствието и вдъхновението да вървим напред. Да решаваме делата си по български“.

С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсанти и преподаватели на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

В словото си министър Каракачанов подчерта още, че в своята дейност Левски обхваща не само онези земи, които са част от днешното Отечество България. Той припомни думи от едно от писмата на Апостола „И ние българите искаме да живеем свободно в земите си - България, Тракия и Македония“.

„Тези негови идеали станаха пример за подражание на следващите и по-следващите поколения български революционери. Защото, ако не беше Левски, ако не беше неговата мрежа, ако не бяха онези дейци в тогавашната отоманска империя или в емиграция, на които той събуди духа и ги насочи в правилната посока, нямаше да има  Априлско въстание и Освобождение. В идеалите на Левски видяха смисъла на своя живот останалите под турско робство след Берлинския конгрес българи в Тракия и Македония“, каза министърът на отбраната.

Той пожела на курсантите в НВУ да следват пътя на Левски и да не забравят неговото дело и живот. Министър Каракачанов връчи грамотите на участниците в конкурса за есе връчи и наградите на отличените курсанти в конкурса за есе „Гибелта на Апостола на свободата”.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва и в общоградското поклонение пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново, където произнесе слово в памет на Апостола. След заупокойната молитва, отслужена от великотърновски свещеници, граждани и представители на местната власт положиха венци и цветя в знак на признателност.

 

КОМЕНТАРИ

Люси10:28 - 19.02.2021
Поклон пред паметта на Апостола! Неговите думи "Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си", са толкова силни и въобще не кореспондират с днешните управници. Какви думи са хактерни днес за тях? Продължете мисълта - Ако печеля ..........................
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK