EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012

снимка: БТА

След прогнозатa на Европейската комисия, че през следващата година Европа ще е в рецесия, трябва и ние да помислим за по-консервативен от предложения бюджет за 2012 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков преди началото на съвместното заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия в парламента, които гледат бюджетa за догодина на първо четене. 

Прогнозата за икономически ръст, отразена в Бюджет 2012, може да бъде променена между първо и второ четене на закона за бюджета в парламента, заяви Дянков. Заложеният растеж е 2,9%. Вицепремиерът се оправда, че когато е било подписвано споразумението със зърнопроизводителите, икономическата ситуация в Европа е била различна.

В последните седмици коренно се промениха очакванията за 2012 и 2013 г. Двама премиери си дадоха оставката, няколко други държави са в постоянен спад, цялостно за ЕС прогнозите са, че през 2012 г. икономическият растеж ще бъде една трета ръст от това, което се очакваше през лятото, изреди Симеон Дянков. Той предупреди, че положението в Европа става много тревожно.

Ситуацията е много по-трудна, отколкото очаквахме, и отговорното поведение е да се направи такъв бюджет, че той да е отговорен към всички сектори, а не само към някои, заяви Дянков. Той отбеляза, че прогнозите на ЕК са за икономически растеж на България през следващата година от 2,3% вместо очакваните 3,7%.

От ЕК ни дават доста положителна оценка, а бюджетът е правен при прогнозен ръст от 1 на сто, така че стига растежът да е над 1 процент, бюджетът ще издържи, категоричен е министърът. Все повече обаче, имайки предвид новините и от  Италия, аз започвам да се съмнявам и да мисля, че рецесията в  Западна Европа ще е толкова силна, че може би трябва да се помисли за по-консервативен сценарий на държавния бюджет, посочи Симеон Дянков. 

Ако се наложи да се свиват разходи обаче, образованието, здравеопазването и социалните плащания няма да се пипат,  увери финансовият министър. Както и да бъде преработен бюджетът, дефицитът от 1,35 на сто няма да бъде увеличаван, каза още Дянков. Той подчерта, че решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата си остава, мислело се и за скок на пенсиите.

Иначе съвместното заседание на трите парламентарни комисии започна със скандал. „Изключително несериозно е три комисии на едно заседание да разглеждат три бюджета”, заяви в началото на заседанието червеният депутат Румен Овчаров. „Ако се изкажем всички 70 човека, ще стоим 24 часа“, каза и Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието присъстваха и министрите Трайчо Трайков, Стефан Константинов и Тотю Младенов. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK