ЕК ще разглежда поне два месеца българския План за възстановяване и устойчивост

Снимка: Infomreja.bg

Според българските власти все още е рано за предварителна оценка на неговото качество

„Срокът за разглеждане на българския План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия е два месеца и след това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз“, каза Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

По думите му плащането по проектите на плана се прави, когато той вече е одобрен. Очакванията са това стане до 31 декември 2021 г.
Планът беше предаден от правителство в ЕК на 15 октомври.

„В повечето случаи ЕК се вмества в двата месеца за разглеждане на националните планове, но има и изключения като например Румъния Кюланов, каза Кюланов и допълни, че качеството на проектите има предимство пред скоростта на одобрение.

Българските власти уточниха, че ЕК оценява проектите с 11 компонента по тристепенна скала „А“, „B“ и „C". План не може да бъде одобрен ако има оценка „С“. Има компоненти, в които оценката задължително да е „А“, но и в останалите, оценката трябва да е предимно „А“.

След одобрението на Плана правителството два пъти годишно иска плащане от ЕК. Комисията и нейните органи, проверяват изпълнението на проектите и реформите и след това се изплащат парите. Има възможност да се направи частично плащане, ако са изпълнени само части от проектите.

Общият ресурс, който страната трябва да получи в следващите години е 12,9 млрд. лв.

Те ще активират допълнително 8,1 млрд. лв., посочиха от ЕК. Българският план съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи до края на 2026 г. Документът се състои от хиляди страници и стотици файлове.

Кюланов коментира, че все още е рано за предварителна оценка на неговото качество./ БТА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK