ВАП възложи незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на страната

Снимка: Infomreja.bg

Необходимо е да се изясни и какви са неблагоприятните ефекти от замърсяването на околната среда и водите

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществен интерес, Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите (МОСВ) и Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) да извършат незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на цялата страна. Във ВАП са получени сигнали от гражданин и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съдържащи данни за съхранение на препарати  за растителна защита с изтекъл срок на годност по начин, създаващ риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което обосновава и незабавна реакция от компетентните органи.

Проверката трябва да установи спазват ли се изискванията на Закона за защита на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за опазване на околната среда, контролът по които е в правомощията на МОСВ и БАБХ. Следва да се идентифицират местата, за които в сигнала на министъра има данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок, да се извършат проверки за откриване на други подобни зони, както и да се установят лицата, неправилно съхранявали /изхвърлили/ съответните препарати.

С оглед правомощията си, БАБХ следва да назначи изследване на веществата за установяване на техния физикохимичен състав в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол.

Необходимо е да се изясни и какви са неблагоприятните ефекти от замърсяването на околната среда и водите, които трябва да бъдат преодолени, и представлява ли то опасност за хора, растения и животни.

ВАП следва да бъде уведомена за резултатите от проверката с подробен доклад в най-кратък срок, а при наличие на данни за извършено престъпление – да се предоставят незабавно и на компетентните прокуратури и МВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK