ЕК предупреди Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения

Снимка: pixabay.com

Комисията започна днес процедура за нарушение

Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо на Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения по силата на Споразумението за оттегляне. Това бележи началото на официално производство за установяване на нарушение срещу Обединеното кралство. Държавата разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

На 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство внесе законопроект („Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство“), който, ако бъде приет, очевидно ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на органите на Обединеното кралство да не вземат под внимание правните последици от материалноправните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне. Представители на правителството на Обединеното кралство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Обединеното кралство трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола. Правителството на Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта, въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това то стартира процес, който — ако законопроектът бъде приет — ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне. В резултат на това Комисията започна днес процедура за нарушение в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK