Изложба за Сурва беше открита в Радомир

Снимки: Община Радомир

„Ще създадем условия групите да продължат своята дейност“, заяви кметът Пламен Алексиев

Поради епидемиологичната обстановка тази година, жителите и гостите на Радомир не можаха да усетят магията на сурвакарските дефилета. Те, обаче, ще могат да се насладят на изложбата под надслов “Сурва – традицията в сърцето”, която бе открита днес в Радомир. В рамките на експозицията могат да бъдат видяни сурвакарски ликове, маски, костюми и звънци на групите от кв. “Върба” - Радомир, “Първи борчески квартал” – Радомир, Ромска сурвакарска група от кв. “Бащевица” – Радомир, както и от селата Друган, Прибой, Стефаново, Извор и Копаница.

Сурвакарската група на “Първи борчески квартал” – Радомир предостави за целите на изложбата и своето знаме. Наградите от участията на групите от община Радомир на фестивали в страната и чужбина, които са признание за техните умения, също ще бъдат на разположение за  разглеждане от посетителите.

“Много ми се иска да оценяваме сурвакарските традиции. Хубаво е да приветстваме групите и да създадем такива условия, че те да продължат своята дейност и съществуване, да се развиват, защото ситуацията в момента е трудна и за тях. Хубаво е, че в групите участват повече деца и младежи. Дано повече хора се запознаят с културата и изкуството на сурвакарската дейност”, заяви при откриването на изложбата кметът на община Радомир Пламен Алексиев.

Местната власт умолява гражданите, които желаят да посетят изложбата в ОИМ – Радомир, да носят лични предпазни средства и да спазват необходимата социална дистанция един от друг. Експозицията ще бъде на разположение на посетителите на музея до 5 февруари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK