Ще имат ли храните етикети "невегетарианци/ вегетарианци/ вегани"?

Снимка: Infomreja.bg

Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива, озаглавена „Задължително етикетиране на храните като подходящи за невегетарианци/вегетарианци/вегани“.

Организаторите призовават Европейската комисия да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да се обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.

Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап Комисията все още не е анализирала неговото съдържание.

Регистрацията на тази инициатива ще се осъществи на 12 ноември 2018 г.

От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK