ЕК подписа договор за €63 млн. за доставка на КОВИД лекарство

Снимка: Infomreja.bg

По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти

Европейската комисия подписа договор с фармацевтичното предприятие Gilead за доставката на Veklury — търговското наименование на Ремдезивир. Veklury е първото лекарство, разрешено на равнище ЕС за лечение на COVID-19. От началото на август, с координация и подкрепа от страна на Комисията, на разположение на държавите членки и Обединеното кралство ще бъдат предоставени партиди от Veklury за удовлетворяване на непосредствените нужди.

За финансиране на договора ще бъдат отпуснати 63 милиона евро от Инструмента на Комисията за спешна подкрепа. По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти с тежки симптоми на COVID-19. Това ще помогне за покриване на текущите нужди през следващите няколко месеца, като същевременно се гарантира справедливо разпределение на равнище ЕС въз основа на коефициент на разпределение и като се вземат предвид препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Сега Комисията подготвя и съвместна процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни доставки на лекарството, които се очаква да покрият допълнителните нужди от октомври нататък. 

 

КОМЕНТАРИ

дивок 2021:06 - 29.07.2020
2000 и повече евро за 1 брой. като мине през Борисовото управление ще стане 20000. КОЙ ще маже да си го позволи?
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK