ЕК ни даде 20 милиона евро за КОВИД апаратура

Снимка: Infomreja.bg

Европейската комисия одобри над 20 милиона евро подкрепа по линия на политиката на сближаване

Европейската комисия прие преразпределянето на над 20 милиона евро от финансирането по линия на политиката на сближаване, за да засили реакцията на здравния сектор във връзка с епидемията от коронавирус. Благодарение на това финансиране българското Министерство на здравеопазването закупи ново медицинско оборудване от най-висок клас, животоспасяващи медикаменти и лични предпазни средства за здравните заведения в цяла България, включително над 377 дихателни апарати, над 2 милиона предпазни маски и 177 000 тестови комплекта.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Радвам се, че бързите действия на Комисията и българските власти подкрепят болниците и здравните работници в страната в борбата им срещу пандемията. Европейската солидарност е още по-важна, когато допринася за спасяването на човешки животи и защитата на работещите на първа линия."

Благодарение на изключителната гъвкавост в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, неизразходваните средства от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. се пренасочват за подобряване на капацитета за реагиране при кризи на системата на здравеопазването и я правят по-устойчива на подобни кризи. Чрез тази програма ЕС вече е инвестирал 71 млн. евро в подобряване на ефективността и достъпността на спешните здравни грижи в България, благодарение на реконструкцията и модернизацията на спешните отделения в България (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови линейки, много от които са били използвани за справяне със спешната ситуация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK