ЕК налива пари в търсенето на ваксина за коронавируса

Снимка: Infomreja.bg

Комисията осигури допълнителни 37,5 милиона евро

След публикуването на покана за представяне на предложения на стойност 10 милиона евро през януари Комисията осигури допълнителни 37,5 милиона евро за спешно необходими научни изследвания за разработването на ваксина, лечението и диагностиката на COVID-19. Това действие е част от координирания отговор на ЕС на заплахата за общественото здраве, свързана с COVID-19.

С допълнителната сума от програмата „Хоризонт 2020“ Комисията увеличава до 47,5 милиона евро размера на спешната покана за представяне на предложения, която бе стартирана през януари с цел борба с епидемията от COVID-19 . Това позволи да бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него, които ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: Извънредното финансиране от „Хоризонт 2020“ дава възможност на изследователите да започнат незабавно работа за справянето с епидемията от коронавирус на няколко фронта. Бързото мобилизиране на изследователската общност ни дава нова надежда, че скоро ще се доближим до нашата цел, а именно да спрем разпространението на вируса.

Понастоящем Комисията договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните бенефициери. 17-те проекта ще работят върху:

  • Разработване на нови ваксини
  • Бързи тестове за диагностика на място
  • Нови лечения
  • Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително нашата готовност и отговор при епидемии

По-рано днес Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

В разговора, който се проведе по молба на израелския министър-председател, Нетаняху отбеляза, че търси връзка с лидерите на всички близки държави във връзка с разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че проблемът засяга много страни и затова е от огромно значение действията за справяне със заболяването да са координирани. „Различните държави имат свои опит и познания, затова ако обединим усилия и споделим ефективни мерки, ще можем да се справим в битката със заболяването още по-добре“, заяви премиерът Борисов пред Нетаняху. 

Израелският премиер предложи на българския си колега провеждането на видеоконференция в неделя, в която освен двамата правителствени лидери, да участват също канцлерът на Австрия Себастиан Курц, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и др.

В хода на разговора премиерът Борисов заяви, че медицинските власти в България прилагат всички необходими и доказани мерки срещу заболяването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK