Новите интернет будители, които "думаа на разложчи фного"

Снимка: "Да думаме на разложчи фного"

Интернет е нова вселена, а Фейсбук цял нов свят. Създаването на страници и групи е вече познат механизъм за събиране на приятели, за разтрогване на такива, за въпроси и отговори. Групите са малки общности, в които хората вируално се обединяват. Така става и в Разлог. Всъщност групата е разложка, но членовете ѝ са "граждани на света". Граждани, които са будни и имат мнение. Те са хора, които лайкват, постват и шерват - не за слава, а защото им пука.

За създаването на "Да думаме на разложчи фногооооо" говорим със създателя ѝ:

Вчера имахте рожден ден...

Да. Всъщност е създадена на 14. ноември, но избрахме 1. ноември за празник. Аз съм създател на групата. Направих я през ноември 2010 година като отговор на бурното навлизане на Фейсбук в България. Преди това същата роля играеше Форумът на Разлог, който в рамките на 2-3 години беше много посещаван.

А защо избра това име?

Името на групата е мое творение. В гореспоменатия форум имаше такъв раздел, в който пишехме само на разложки.

Следващото ми "защо" е Защо държите да е на диалект, да се пише "на разложчи, фного"?

За да не се забравя от поколенията, за да е по-интересно, за да могат други хора да разберат, че има такъв диалект, а защо не и да научат някоя и друга дума от диалекта.

Какво "видя" групата за толкова години?

Какво ли не. От бурния ентусиазъм, при пускането на една от първите теми "Невероятните разложчи парамоне", когато стотици се включиха с предложения, през създаването на една друга тема "Разложчи лафове и реален разложчи говор", която докара още стотици четящи да паднат от смях, до дискутирането на много сериозни теми. Относно водата в Разлог, бурни разисквания покрай всички местни избори. През последните години болна тема на доста хора в града са свободно блуждаещите животни в и около Разлог. По този въпрос негодуванието е голямо и се обсъжда постоянно...Това, което групата "видя" е доста и няма как да се помни.

Какви са членовете на групата?

По-голяма част са от Разлог и региона, но има и разложки чада, които живеят по цял свят....Хора-всякакви. Като едно миниобщност групата е един вид представителна извадка на нашета БГ общество. Те са доста активини като граждани. Разлог си има достатъчно проблеми и хората проявяват нетърпимост. Изискват от институциите възможно най-бързо да се справят. Активни са и по отношение на всички прекрасни неща, които се случват в града.

На какво се дължи успехът на групата?

Тази група нямаше да достигне такива висини без колегите администратори. И четиримата, без съмнение са, хора с активна гражданска позиция, затова сме заедно. Единият, с когото сме почти от самото начало на създаването й живее във Франция от години и както сам се изрази днес "Тази група за мен беше нещо като спасителен остров насред емигрантски океан". Другият от няколко месеца живее в Чехия и работи за един от най-големите технологични гиганти в смета като IT специалист. Дамите в екипа са накрая, но не и по важност. Едната, от тази година, започна работа като учител и, може би, я помните от благотворителната инициатива за малката Мартина от Банско. Тя беше един от инициаторите. Другата дама е втора година студент и се отличава с буен нрав и остър сарказъм по доста теми, за което има моите адмирации.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK