ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време

Източник: Кchanews.com

Европейската комисия потвърди, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време. Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката.

Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, обяви говорител на Комисията, цитиран от БТА.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните няколко години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. От зимното часово време пък се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви и Унгария. 

Въпросът се повдига отново и в Европа, малко преди да върнем часовника с час назад в събота срещу неделя. /Offnews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK