Великобритания изобрети безопасна ваксина за коронавирус

Снимка: EPA/БГНЕС

Две обещаващи ваксини срещу новия коронавирус във Великобритания и Китай

Двама кандидати за ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19) се оказаха безопасни за хората и са предизвикали силни имунни реакции сред пациенти, участващи в отделни клинични изпитания. Това обявиха лекари, цитирани от "Франс прес". 

Първото изпитание сред повече от 1000 възрастни във Великобритания е установило, че ваксината е предизвикала "силни имунни отговори с антитела и Т-клетки" срещу новия коронавирус.

Отделно проучване в Китай, включващо повече от 500 души, е показало, че повечето хора са разработили масов имунен отговор с антитела.

Проучванията, публикувани в авторитетното медицинско списание Lancet, представляват голяма стъпка по пътя към ваксина срещу COVID-19, която е ефективна и безопасна за масово използване.

Авторите на проучванията казват, че са се сблъскали с малко нежелани странични ефекти от кандидатите за ваксина.

Те обаче предупредиха, че са необходими още изследвания, особено сред по-възрастните, които са несъразмерно изложени на риск от смърт от COVID-19.

Съавторът Сара Гилбърт от Университета в Оксфорд изтъкна, че резултатите са "обещаващи".

"Ако нашата ваксина е ефективна, това е обещаващ вариант, тъй като тези видове ваксина могат да бъдат произведени в голям мащаб", изтъква Гилбърт./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK