10 месеца условно за кредитен инспектор от Гоце Делчев, точил пари от клиенти

Снимка: Infomreja.bg, архив

Районната прокуратура в Гоце Делчев е постигнала споразумение със защитата на Петър Ценкин, обвинен за извършено от него престъпление в качеството му на длъжностно лице като кредитен инспектор в ЦКБ.

В периода от 16.01.2009 г. до 09.06.2010 г. в Гоце Делчев, в кръга на службата си, с цел да набави за себе си имотна облага подсъдимият възбудил заблуждение у различни лица, с което им причинил имотна вреда. Той бил привлечен към наказателна отговорност и за съставяне на неистински частни документи.

В единия от случаите той склонил Атанас Чурков от с. Мосомище да изтегли кредит в размер на 4 900 евро на свое име и да му предаде сумата, като го уверил, че той ще поеме задължението да заплаща погасителните вноски, за което бил съставен договор. Впоследствие обаче изтегленият кредит не бил погасен, а парите не били върнати на кредитополучателя.

Освен това, година по-късно той успял да убеди същия пострадал да направи искане за издаване на кредитна карта, която първоначално била с кредитен лимит от 500 лева. След това, с няколко анекса, същият бил увеличен до 4 900 лева. Картата била получена и заедно с ПИН кода предадена на подсъдимия Петър Ценкин, който се облагодетелствал с наличността по нея, но не погасил съответните задължения.

Ценкин успял да заблуди и А.М. от с. Дъбница и К.В. от гр. Гоце Делчев, че им подготвя и предоставя за подпис документи за издаване на кредитни карти с лимит от по 2 000 лева, които ще им послужат за погасяване на закъснели вноски по изтеглени преди това потребителски кредити.

В действителност той съставил договор за издаване на кредитни карти с лимити от по 1000 лева, като след издаването им казал, че същите трябва да му бъдат дадени за погасяване на закъснелите вноски. Впоследствие, без знанието на пострадалите от действията му лица, увеличил лимитите по тях съответно до 4 000 лева и 4 500 лева. Задълженията по картите останали не погасени от подсъдимия.

Подсъдимият Петър Ценкин се признал за виновен за извършените от него престъпления и се съгласил да му бъде наложено едно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, чието изпълнение е отложено за срок от три години.

Съдът е одобрил сключеното споразумение, което има характера на влязла в сила присъда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK