Едноседмични тържества по случай Освобождението на Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg

От днес до 19 октомври в Гоце Делчев започват едноседмични чествания по случай 99-годишнината   от освобождението на града от османско владичество.  Тази вечер празниците стартират с представяне на книгата "Места свързани с християнството в Гоце Делечв", в която авторът Николай Даутов е събрал  подробна информация за 85 обекта на територията на общината, чието минало и настояще е свързано с хистиянската религия.

Авторът разработва тезата, че 12 селища са свързани, както в миналото, така и в настоящето, с християнството, което означава, че местното население, въпреки робството и войните, пази своята вяра и идентичност. Във втория ден от честванията ръководството на читалище "Просвета" празнично ще обяви резултатите от Втория национален литературен конкурс под наслов „Да върнем книгите в ръцете на децата”.

Празничният афиш до историческата дата 19 октомври предвижда също голям концерт с участието на Ансамбъл „Витограй” от град Кишинев, Мъжки фолклорни групи от с.Корница и Мусомище. На сцената в Дома на културата ще гостува и Студентски танцов ансамбъл при ЮЗУ “Неофит Рилски” от Благоевград.

Неврокопчани ще се насладят на моноспектакъл с участието на българския хуморист Георги Мамалев, както и на интересната изложба на Мария Николова, чиито творби представляват модерни мозайки. Кулминацията на празничната седмица е в деня на освобождението на град Гоце Делчев 19 октомври, когато Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен.

Празничният ден ще бъде белязан и с преклонение към загиналите във войните неврокопчани и поднасяне на венци и цветя пред паметника на легендарния войвода Гоце Делчев в местността "Попови ливади", пред паметника на войводата на площад "Гоце Делчев" и пред паметниците на генерал Ковачев и загиналите воини.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK