Еднократна помощ и за родителите на деца до 14 г.

Деница Сачева, снимка: МС, архив

Деница Сачева: Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по БНТ.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск. „Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ“, каза Сачева.

„Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Тоест още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, съобщи министърът.

По отношение на мярката 60:40 Сачева заяви, че към момента тя работи. За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят, вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи. Съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

109:37 - 03.05.2020
Госпожо Сачева, не наричайте еднократна помощ и неплатен отпуск мярка. На работещите до момента всеки месец са удържани от заплатите суми за социални осигуровки и данъци. Родителите с деца искат допълнителен платен отпуск или поне 50%. Деца не се хранят с осигурителен стаж. Не сме съгласни на знайни и незнайни фирмички да се раздават безвъзмездно хиляди лв. , а за нас неплатен отпуск.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK