Една много тъжна история: 158-годишното училище в Добърско затваря врати

Снимка: LiterNet, decanaplanina.com

"Напред, науката е слънце", което залязва...

От 15 септември 2019 година след 158-годишното си съществуване затваря врати училището в разложкото село Добърско.

Основната причина е демографският срив, категорична е директорката Магделина Рускова.

Шокиращо е и настоящето положение в школото. Днес там се обучават само 13 деца в смесена маломерна паралелка. „Нормален“ клас се съставя от 15 или повече деца.

Тази година, както и следващата първокласници няма, няма и да има, затова паралелката е смесена от ученици от втори, трети и четвърти клас.

Какво се случва с децата през новата учебна година? Техните родители решават. Най-близкото училище е това в Горно Драглище, а децата са подготвени за промяната.

Рускова сподели пред ИНФОМРЕЖА, че учениците по нищо не отстъпват на децата в другите училища, напълно подготвени са и могат да се справят.

За учителите изходът е да си търсят работа в други училища в общината.

Оказва се, че въпреки богата история на училището, въпреки подкрепата от страна на Регионалния инспекторат и Община Разлог, Добърско остава без училище заради демографския спад.

„Бройката винаги е била на ръба“, каза още Рускова, която също е учила в смесена паралелка в училището, на което сега е директор.

Самата история на „Свети Климент Охридски“ е обширна. Началното училище първо е било основно, после започват преобразувания – ту в начално, ту в основно, отново по воля на демографията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK