Единствената по рода си Китайска стая откриха в ЮЗУ (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Българо-китайската дружба разцъфва, и то не къде да е, а в Благоевград.

Преди час приключи официалната церемония по откриването на Китайската класна стая „Конфуций“ в Югозападния университет.

Стаята, намираща се в сградата на Ректората, се препълни с усмивки, позитивизъм. Студенти, възпитаници на курса по китайски към Филологическия факултет, и преподаватели заедно приветстваха новото начинание, което е доказателство за развитието на Факултета, на самия университет и най-вече на студентите, пожелали да се осъществи такова начинание.

Корените на българо-китайската дружба тръгват още през мандата на проф. д-р Антони Стоилов като декан на филолозите. Контактите с Китай не спират и се стига до днешния ден и благодарение на усилията, положени от проф. Магдалена Панайотова – настоящият декан на Факултета.

И двамата преподаватели бяха щастливи от добре свършената работа. Те многократно бяха поздравени от проф. Гъ, който лично присъства на церемонията, заедно със своята сънародничка Чен Ин.

Проф. Гъ е директор от китайска страна на Институт „Конфуций“ в София. Такъв институт има и само на още едно място в страната ни – във Великотърновския университет. ЮЗУ е едно уникално средище за китайския език и култура, защото е единствен домакин на Китайска стая в България и в частност в Югозапада.

Чен Ин е посланик от Китайското посолство у нас. Тя отговаря за ресор „Образование и култура“. Заедно с проф. Гъ поздравиха своите домакини и им благодариха за топлите обятия, в които ще бъде средоточена стаята.

Разбира се, благоевградският университет ще продължава да се развива и да работи и за следващата стъпка – превръщането на стаята в институт, и така университетът ще стане третият в България с подобен център.

Българската страна в лицето на декана на Филолгическия факултет и на зам.-ректора по образователните дейности и преподавател по езикови дисциплини беше ентусиазирана и доказа, че неуморният труд, комуникация и връзки имат своето благоприятно развитие. Китайските гости показаха завидни умения по български език и произнесоха поздравите си безгрешно. Това говори за уважението към нашата култура и приемствеността, която ЮЗУ отправя.

Още преди началото на церемонията всички присъстващи бяха посрещнати с малък подарък за късмет и благополучие, типично в китайски стил.

На фокус бяха и студентите, които са част от курса по китайски език. В него се смесват Изтока и Запада, но и не само. Колегите са на различна възраст, в различни специалности, но с един общ интерес, който вече се е превърнал в любов. Те представиха една китайска поема и песен на китайски, в които се говори за музиката и добротата.

Всички с голяма усмивка споделят, че са подходили с плахост към курса, но след това са осъзнали, че са „по-богати“ духовно. Приемат ученето не като задължение, а като зареждане с позитивна енергия.

Проф. Панайотова откри самата церемония с презентация, припомняща началото на дружбата на университета с Китай. Не забрави и да спомене за преподавателите от ЮЗУ, които се превърнаха в „посланици на българското“ в далечната източна страна.

На 10 000 км от родината ни вече са преподавали своя език и култура проф. д-р Лили Илиева и доц. д-р Илия Недин. Днес Недин беше на церемонията, припомняйки си за прекрасните мигове от пребиваването си в Китай.

И към настояще д-р Люба Атанасова е в Пекинския университет. Тя преподава български език, история, култура и заразява много китайци.

По същия начин и същата цел има и новооткритата Китайска стая в Югозападния университет. Тя ще бъде дом за преподавателките, които ще обучават желаещите. Стаята ще бъде и препратката към  всички, които се обучават. Така ще се докоснат до Изтока, а може би и ще преоткрият себе си.

Самата стая е „храм“ на китайската култура, изпълнена с толкова много мъдрост и позитивизъм. Наредени са книги на китайски, има прекрасни сувенири и символи на страната. Допълнително за обучението ще помогне модерната техника.

Церемонията завърши с коктейл в конферентната зала на Ректората и събра студенти, преподаватели и гости.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK