Задава се криза с личните лекари

Снимка: offnews.bg

Задава се криза с личните лекари заради постоянно намаляващия им брой и увеличаването на средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас. 

Повод да се повдигне отново въпросът е случай от Русе - на онкоболна жена се налага да потърси нов личен лекар, но среща само откази. 

В началото на януари Славея Йорданова научава, че личният ѝ лекар е починал. Налага ѝ се да влезе в болница заради бронхопневмония след изкаран грип. След излизането си от болницата жената започнала да търси нов личен лекар, което обаче се оказало трудна задача. Жената се свързва с около 10 общопрактикуващи лекари в Русе и всички ѝ отказват, като някои ѝ казват, че трябва да чака с месеци, други - че не могат да поемат повече пациенти. 

Славея подава жалба в РЗОК-Русе, обръща се и към медиите.

Според директора на РЗОК-Русе Калоян Копчев обаче проблем няма. Той обясни пред bTV, че веднага след получаването на жалбата се обадил на личен лекар, който веднага се съгласил да приеме жената. 

По думите му никой друг от пациентите на починалия общопрактикуващ лекар не са сигнализирали за проблем да бъдат приети при друг. 

"Не е нормативно коментирано, но в интерес на пациента е да може да бъде обслужван, така че ако лекарят има много пациенти, той може да прецени, че няма възможност да окаже необходимата медицинска помощ на съответното лице", заяви Копчев. 

Според директора на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров обаче личен лекар по закон не може да откаже да приеме пациент. 

Нормативната уредба не уточнява горна и долна граница за броя на пациентите на общопрактикуващите лекари. Да имаш личен лекар е неизменима част от статута ти на здравноосигурен. Отказът на личния лекар да приеме пациент е все едно общината да ти откаже адресна регистрация, подчерта Кацаров. 

За това, че има проблем с личните лекари, съобщи и Петър Самарев – член на Управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекраи. 

"Това не е първият, няма да бъде и последният случай. От десетина години алармираме, че личните лекари намаляват като брой", каза Самарев. 

По думите му през 2000 г. личните лекари у нас са били около 5000, а сега се под 4000.

"Нямаме вече сили, средната възраст на личните лекари в страната е 59 години. Всеки от нас има някакъв предел, не може да обслужва пациенти до безкрай", коментира той, като допълни, че в следващите години проблемът само ще се задълбочава. 

Ако общопрактикуващ лекар има над 2500 пациенти, по закон трябва да назначи медицинска сестра и допълнителен лекар, което води и до допълнителни разходи за него. 

Според Самарев един от проблемите е, че липсват млади хора, които са искат да станат общопрактикуващи лекари, а една от причините за това е, че за младите тази професия не е интереса. 

Ако личния лекар отделя 10 минути за преглед на всеки пациент, две от тях са преглед, а останалото са документи, коментира той.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK