Един от потърпевшите медици: Задържането ни в Сърбия бе показна акция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Като показна акция определи д-р Цветанка Цолова, един от българските медици, задържани в Босилеград, 5-часовия си престой в полицейско управление.

Тя коментира пред НоваТВ, че около 20 полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хората вътре. "Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава", разказа д-р Цолова.

Медикът разказа, че след като отвели нея и колегите ѝ в полицейския участък, ги държали без никакви обяснения. Взели им и личните документи. Въпреки преживения стрес, д-р Цолова сшпделя, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.

По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград, Министерство на външните работи информира вчера, че посланикът на България в Белград г-н Радко Влайков е получил инструкции от министъра на външните работи Екатерина Захариева да постави въпроса пред сръбските власти.

Трима български лекари бяха задържани в Босилеград вчера. Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център в града. Тримата са участвали в хуманитарна инициатива за оказване на медицинска помощ на местното българско население.

Медиците ни бяха освободени от Босилеград след като се намеси консула ни в Ниш Едвин Сугарев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK