Промени в Закона за личната помощ гарантират по-високо качество на услугата

Снимка: Infomreja.bg

В държавния бюджет за 2021 г. по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание чрез виеоконферентна връзка.

Кабинетът одобри промени в Закона за личната помощ, с които се гарантира, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност от такава грижа. Със законопроекта се отстраняват слабостите, констатирани при досегашното приложение на закона. Основна цел на новите текстове е да засилят контрола върху предоставяната услуга и да повишат устойчивостта и качеството на личната помощ.

В държавния бюджет за 2021 г. по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв. Паралелно с това са заделени 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Чрез одобрените от правителството промени и заложените средства ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти през 2021 г.   

През следващата година чрез Закона за личната помощ през 2021 г. ще се осигури подкрепа на около 80 000 хора с увреждания. Право на такава подкрепа през ще имат: пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ; деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ; деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ. Асистентите ще продължат да работят на трудов договор.

С измененията в Закона за личната помощ ще се въведе ангажимент за кметовете на общини при упражняването на контрол да извършват наблюдение за качеството на личната помощ. По този начин ще се повиши автономността на хората, които ползват такава услуга, и ще се засили превенцията на риска от злоупотреби. С предложените разпоредби се запазва обхвата на потенциалните ползватели на лична помощ, правоимащи към 31 декември 2020 г.

 С промените ще се гарантира финансово обезпечаване на общинските администрации чрез предоставяне на средства за администриране на личната помощ на съответната община, в съответствие с предоставяния месечен брой часове на ползвателите на нейна територия. По този начин ще се подобрят устойчивостта и качеството на асистентската грижа.

 С новите разпоредби се регламентира предоставянето на лична помощ при лечение в чужбина и/или извършване на рехабилитационна услуга. По този начин при ясни правила нуждаещият се ще продължи да получава асистентската грижа, с което се осигурява непрекъсваемост на процеса.

Всички промени в Закона за личната помощ са предложени след обстоен анализ и активен диалог със заинтересованите страни с цел въвеждане на прецизни и ясни регулации за предоставяне и ползване на тази асистентска подкрепа за хора с увреждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK