Възпитаници на НПГ „Димитър Талев“ участваха в изложение по роботика в БАН

Снимки: НПГ "Димитър Талев"

Учениците от клуб "Роботика“ и техните преподаватели от направление "Техника“ в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев, инж. Атанас Савов и инж. Румяна Василева, присъстваха на интересно изложение по роботика в Българската академия на науките по покана на Института по робоика към БАН.

На изложението учениците представиха различни свои разработки на роботизирани системи: робот за следене на черна линия; робот с управление от смарт устройство; управление на силнотокова верига с микроконтролер, управляван жично или безжично; радар, използващ ултразвукови сензори, с визуализация на персонален компютър или мобилно устройство.

Със своите разработки учениците силно впечатлиха домакините и гостите на изложението, като демонстрираха завидни знания и умения. Талантливите възпитаници на Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев и техните ръководители присъстваха и на лекция семинар на тема "Роботиката - развитието през годините и бъдещето. Използването на хуманоидни роботи и изкуствен интелект в различни сфери от ежедневието на човека и тяхната помощ за подпомагане на хора в неравностойно положение.“

Специални поздравления учениците от НПГ в Гоце Делчев  получиха от председателя на Българската академия на науките академик - доктор на математическите науки Юлиан Ревалски, директора на Института по роботика академик Чевдар Руменин, както и от много други гости и преподаватели от различни университети и институти.

Учениците и учителите от НПГ „Димитър Талев“ получиха по време на изложението още едно заинтригуващо предложение за участие в съвместни проекти от Института по роботика към БАН, реализацията на което предстои в съвсем близко бъдеще.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK