Разследват фирма, спечелила поръчка за саниране в Благоевград с неверни данни

Снимка: АДФИ

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата и АДФИ относно обосновано предположение за фалшифициране на данни в документацията на победителя от обществена поръчка за „Изпълнение на Инженеринг - проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Благоевград – ІІ етап“.

Поръчката е за санирането на “Многофамилна жилищна сграда – блок №38” с адрес ж. к. „Ален мак“.

Първоначално офертата на победителя - „Менкаура“ ЕООД е обявена за несъответстваща на критериите за участие в процедурата. Комисията приема, че участникът не покрива критерия да е изпълнил на предходен етап строителство по поне два сходни обекта.

В предоставения срок за отстраняване на пороците управителя на „Менкаура“ ЕООД Димитър Атанасов е депозирал декларация по чл. 51, ал. 1, т. 2 от ЗОП, в която сочи изпълнението на проекти за четири сходни обекта. Сред тях е и „Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по плана на гр. Плевен“. Атанасов твърди, че „Менкаура“ ЕООД е била подизпълнител на фирмата „ХУФУ“ ЕООД.

След справка в Търговския регистър (ТР) става ясно, че към онзи момент Димитър Атанасов е управител на „ХУФУ“ ЕООД, както индиректен собственик чрез “Хуфу Инженеринг”. В подкрепа на декларацията по чл. 51 от АОП г-н Атанасов е представил и референция за добро изпълнение от „ХУФУ“ ЕООД, която свидетелства за високо качество на услугите, предлагани от „Менкаура“ ЕООД.

След представянето на новата документация комисията приема, че пропуските са отстранени и компанията е класирана на следващ етап в процедурата. В хода на експертно проучване екипът на Антикорупционния фонд установи, че при изграждането на детската градина в Плевен „ХУФУ“ ЕООД е работила без подизпълнители. Това става ясно както от договора за изграждането на обекта между нея и община Плевен, така и от официален отговор на кмета Георг Спартански.

В официално писмо той потвърждава, че не са били използвани подизпълнители при изграждането на обекта.

От описаните по-горе факти се поражда съмнение, че Димитър Атанасов е предоставил неверни данни в декларацията по чл. 51 от ЗОП. Според Наказателния кодекс това е нарушение на закона. Малко вероятно е да става въпрос за случайна грешка.

Димитър Атанасов сам си е предоставил референция за добро изпълнение от името на „ХУФУ“ ЕООД в качеството на собственик и управител на дружеството. Всичко сочи, че това е случай на преднамерено подвеждане на контролния орган и целенасочено заобикаляне на законовите норми по поръчка с висок материален интерес от 1 158 757.3 лева /без ДДС/.

Налице е допълнителен детайл, който не бива да се пропуска. В поредица позиции пред медиите, Община Плевен изразява острото си недоволство от работата на „ХУФУ“ ЕООД по детската градина „Приказен свят“. И в момента общинарите издирват собствениците на „ХУФУ“ ЕООД заради некачествено строителство. По време на провеждането на тръжната процедура в Благоевград е имало повече от достатъчно публична информация, че фирмите на Димитър Атанасов са свързани с няколко компрометирани проекти.

По обществената поръчка за санирането на въпросния блок в Благоевград, спечелена от „Менкаура“ ЕООД, оферти са подали и пет други участници. Те до един са били отстранени още на фаза „техническо предложение“. Така, единственият достигнал до етап на класиране е „Менкаура“ ЕООД, победител в процедурата без реална конкуренция, което поражда допълнителни съмнения относно прозрачността на провеждането ѝ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK