Държавните мъже в циничен спор - кой е виновен за бедствието във Варна?

Източник: Красимир Делчев, БГНЕС

На фона на разиграващата се трагедия във Варна институциите успяха да се изпокарат, пише Faktor.bg.

След транспортния министър, в морската столица  пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Визитата на първите държавни мъже  обаче се осъществи след като кметът на Варна Иван Портних се оплака: "Звъня на цялата държава, отговор няма от никого, централна помощ няма никаква!".

Пламен Орешарски избра фейсбук, за да опонира на градоначалника.

"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него."

Взаимните обвинения между местна и централна власт продължиха и по-късно.

Цветлин Йовчев, запитан за думите на Портних обяви пред БНТ: "Не знам кметът Портних откъде е викал за помощ, може би от балкона на кметството... Това са несериозни приказки, абсолютна манипулация. Реагирахме и правим каквото можем. Нека Портних да не си прави капитал от такава трагедия. Поведението му е безобразно".

Престрелката продължи в ефир с отговора на Портних: "Не бях на телефона, за да чуя думите на господин Йовчев. Досега дърпахме един джип тук. Дочух само някои неща. Нека дойде вашият екип, за да снима и ще ви разкажа за какво става въпрос. Има една кола на Гражданска защита, една на пожарната... Никаква техническа обезпеченост. Един джип има. Двата трафопоста просто ги няма. Обяснете ми нашата държава с какво е пригодна за такива ситуации? Какво е направила държавата до момента?

Бойко Борисов също се намеси в размяната на реплика като написа в профила си във фейсбук:"Недопустимо е държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул до съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек".

Жертвите

Към момента имаме категорични данни за 9 загинали при бедствието във Варна, от тях 2 деца. Още трима се издирват. Има и един загинал в Добрич. 150 души са евакуирани оттам и около 40 души във Великотърновско.

Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти.Още снощи екипите са минали по къщите и са установили, че вътре няма хора. Извършена е допълнителна проверка по колите по пътищата и не са намерени още тела.

Още не е ясно колко къщи са пострадали от потопа. Осигурен е подслон на хората, които са останали без дом.

Според вицепремиера приливната вълна е била причинена от водостока на обилните валежи. Наблизо няма водоеми, които да са прелели.

От подаването на сигнала за наводнението на телефон 112 са насочени екипите на гражданската защита и пожарната и са започнали спасителните операции.

Той нарече безобразно поведението на кмета на Варна Иван Портних. Не било работа на кмета да е в калта, а трябвало да е в кризисния щаб и да ръководи, защото е негово задължение според плановете да организира евакуацията на хората.

Това, което е трябвало да направят държавните органи, те са го свършили, каза Йовчев. Очакваме всеки момент да пристигне премиерът Орешарски, съобщи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK