Държавният глава за избора на нов изтребител: Конкурсът беше опорочен

Снимка: News.bg

„Конкурсът беше опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума“. Това посочи президентът Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос за решението на Министерски съвет да започне преговори за придобиване на F-16 за българските ВВС.

На площад „Свети Александър Невски“ в столицата държавният глава участва в Богоявленския водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Държавният глава беше категоричен, че изборът на нов боен самолет по този начин представлява троен удар по България. „Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата, каза Румен Радев. Президентът на свой ред запита как искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила.

„Хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност“, отбеляза още държавният глава, попитан за скандала около пускането на системата за електронно таксуване.

Помолен да коментира отправени критики към новогодишното му обръщение, Румен Радев посочи, че не разбира защо някои хора се страхуват от изричането на истината. „Всички моменти са неудобни, когато трябва да се изричат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, добави президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK