Държавният глава сне доверието си от председателя на КПКОНПИ, Пламен Георгиев

Снимка: Infomreja.bg

„Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта“. Това коментира президентът Румен Радев днес в отговор на въпрос по време на съвместната си пресконференция с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение у нас.

Румен Радев посочи, че поради тази причина вчера е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

„С писмата и исканията за докладите, които изисквам за този Съвет, на практика съм снел доверието от председателя на антикорупционната комисия, защото изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Смятам, че така е редно - докато не се установи с пълноценно разследване истината, той да бъде най-малкото встрани“, категоричен бе държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че е важно органите, които следят за наличие на корупция да бъдат пример за чистота.

„Имаме сериозен проблем на доверието в държавността и с оставките партиите казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“, допълни президентът.

Българският държавен глава беше категоричен, че ако искаме наистина функционираща правова държава, към всеки, който се е отклонил от закона, трябва да се подходи с цялата строгост на самия закон. 

„Въпросът е на този КСНС не само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение, а да отидем и много по-надълбоко към това, за което винаги съм настоявал – не да вземаме мерки само спрямо нарушителите, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми при управленски решения, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички“, подчерта президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK