Продължава разследването по случая „Гебрев“, не се изключва нито една версия

Снимка: Infomreja.bg

„Сигналът по случая „Гебрев” е подаден през 2015 година от страна на ВМА, след което веднага започнахме процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. В хода на разследването бяха проведени абсолютно всички оперативно-издирвателни мероприятия, процесуално-следствени действия, множество експертизи. Още тогава всичко беше извършено в пълен обем”, каза при посещението си в Кюстендил, министър Младен Маринов.

По негови думи случаят е претърпял допълнително развитие, след получаването на конкретна информация и незабавно са предприети действия по възобновяване на досъдебното производство.

„Главният прокурор беше изключително изчерпателен вчера по всички действия, които са предприети до този момент. Искам да допълня, че през цялото време случаят е бил освен в полезрението на МВР и са се извършвали активни действия по него. Има издадена международна заповед за разследване, която е изпратена във Великобритания, каза още Маринов.

Той уточни, че не се изключва нито една версия до момента, до който не бъде отстранена на база събрани факти и обстоятелства.   

По случая е образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Маринов отказа да оповести повече информация, тъй като това ще попречи на разследването.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, в края на април 2015-а година след вечеря с полски партньори в голям столичен хотел Емилиян Гебрев се почувствал зле и е откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и директорът на Производството в ЕМКО, който е бил с него. След няколко дни симптоми на отравяне получил и синът на Гебрев. "Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения", поясни пред Нова тв вчера, главният прокурор Сотир Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафе-машина пред дома на Гебрев както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури.

"Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела "Кемпински- Зографски", но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев", каза главният прокурор.

През 2018 г., Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, „че отровата в нашия случай - българският, е от семейството на Новичок”. Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 г.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено”, подчерта Цацаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK